dilluns, 21 de gener de 2013

TORTELL DE SANT ANTONI

Ja sé que ja han passat alguns dies des de Sant Antoni (17 de gener) però és que no tenia ordinador així que fins avui no us puc passar la recepta, però ara ja la teniu aqui.

El tortell és un dolç típic de dies festius com Reis o Sant Antoni i també dels diumenges, especialment a casa meva és típic el tortell de nata que es basa en una massa semblant al brioix i que pot anar farcida de massapà, de crema, de nata... Tot i que el que jo us presento avui no té farciment i és que després de festes tornar a menjar fort és una mica carregós, així que vaig decidir fer només el brioix de manera que es pot menjar per postres o també per esmorzar sucat amb la llet, sobretot si dura uns quants dies i es resseca.

El Tortell de Sant Antoni es diferencia principalment del de reis, perquè no acostuma a portar fruita confitada, sinó fruits secs o si és de massapà, ni tan sols això ja que el propi massapà ja li dóna un gust especial. Això sí, tots i cada un d'ells s'espolvoreja amb sucre glaç.

Així que passo a donar-vos la recepta del Tortell en aquest cas de pinyons (fruit sec preferit del meu germà i que a sobre es diu Toni)

Ingredients:

Per a la massa mare:

  • 75 ml de llet 
  • 10 gr de llevat fresc o dos sobres de sec
  • 1 cullerada de sucre
  • 130 gr de farina de força
Segona massa
  • 60 ml de llet
  • 70 gr de mantega a temp. ambient
  • 2 ous mitjans
  • 10 gr de llevat
  • 2 taps anís
  • 450 farina de força
  • 120 gr de sucre
  • ratlladura de mitja llimona i de mitja taronja
  • 5 culleradeta de sal

  • 100 gr de pinyons
  • sucre glaç

Elaboració

Desfer el llevat en llet tèbia amb les mans i afegir el sucre i la farina. Amassem i en fem una bola que posarem en un bol amb aigua tèbia i s'espera a llevi, és a dir, esperarem a floti. Sembla impossible però en algun moment entre el minut 10 i el 20 en que ho has posat, acaba flotant.

En aquest moment començarem a treballar la segona massa. Desfarem el llevat a la llet i hi afegirem la farina tamissada, començarem a treballar la massa. 

Afegirem els ous, el sucre, les ratlladures, l'anís i ho amassarem.

Afegirem la massa mare i seguirem amassant.

Afegirem la mantgea i seguirem amassant.

Ho deixarem reposar fins que dobli el volum en un lloc sense corrents d'aire, crec que el millor lloc és el forn apagat. Jo ho deixo tota la nit.

L'endemà farem un donut,  la massa a les mans i amb els dits del mig estirarem fins a fer un forat a la massa. Aleshores podrem passar les mans pel forat i anirem donant forma al donat alhora que eixemplem el forat.

El pintarem amb ou i el col·locarem de nou al forn apagat durant unes dos hores o fins que dobli el volum.

Mentre posarem els pinyons en un bany amb anís que es vagin macerant

Passades les dos hores ho tornarem a pintar amb ou hi posarem els pinyons que com que han estat macerats amb anís se'n senganxaran perfectament.

Ho posarem al forn a 180º durant uns 20 minuts, o fins que els pinyons estiguin dauradets


 I aquest és el resultat. Que aprofiti!!!