dimecres, 20 de març del 2013

MANDONGUILLES DE BACALLÀ DE QUARESMA

Ja s'acosta la Setmana Santa i això vol dir tot un seguit de plats típics d'aquesta època. Un dels més coneguts pel dia del Divendres Sant és el bacallà amb carxofa.

Les del Desafío en la cocina m'ho han posat força fàcil ja que la premisa era Bacallà-Quaresma, així que el primer que em va venir al cap va ser el plat de bacallà amb carxofa, però evidentment havia de pensar en alguna cosa un pèl diferent. Si voleu veure la resta de receptes dels companys només heu de prémer aquí.

Pel cap també em rondava feia uns dies les mandoguilles de peix, així que vaig decidir fer la recepta de sempre en format mandonguilles.

Ingredients

  • 500 gr bacallà
  • 6 carxofes
  • 4 ous (3 endurits i 1 per les mandonguilles)
  • 2 llesques pa de motlle
  • 5 cullerades de salsa de tomàquet
  • 1 ceba
  • 1 grapat de cigrons
  • Pa ratllat
  • Farina
  • Oli
  • 1 fulla de llorer
Elaboració

Dos dies abans posarem el bacallà (sempre que sigui salat) en remull i hi canviarem l'aigua un parell o tres de vegades per dia.

Un dia abans posarem els cigrons en remull amb una culleradeta de bicarbonat

En primer lloc prepararem les mandonguilles. Triturarem el bacallà ben petit, batrem un ou i hi mullarem les llesques de pa de motlle. Les desfarem i les barrejarem amb el bacallà. Hi afegirem pa ratllat i ho barrejarem tot. Ho reservem a la nevera 20-30 minuts.

Amb la massa de bacallà farem les mandonguilles i les enfarinarem. Les fregirem a la paella.

Mentre tallarem la tija de la carxofa i les puntes de les fulles. Tallarem el cor en 4 parts i que anirem posant en una olla amb aigua bullent, sal i el suc de mitja llimona. Ho farem bullir durant uns 25 minuts fins que estiguin toves.

Colarem l'oli on hem fregit les mandonguilles i el posarem en una cassola de terrissa on hi fregirem la ceba tallada i la fregirem.

Un cop la ceba està fregida hi afegirem la fulla de llorer i 5 cullerades de salsa de tomàquet.

Amb l'aigua de les carxofes, bullirem els cigrons a l'olla exprés durant 30 minuts.

També endurirem 3 ous.

A la cassola afegirem les mandonguilles, les carxofes, els cigrons i l'aigua amb els que hem bullit els cigrons, ho deixarem reduir. Si tenim massa aigua sempre hi podem afegir farina per espessir-la.

Finalment, afegirem els ous durs partits per la meitat.

Ho deixarem coure 5 minuts més i ja podrem servir els plats.


MOLT BON PROFIT!!!!




28 comentaris:

  1. Quina bona idea, Montse. M'ho apunto, ahir vam comprar un bon troç de bacallà salat a una fira gastronòmica. Me'n guardo un trocet per aquestes mandonguilles fantàstiques que ens presentes. Petons

    ResponElimina
  2. un plato fantastico! tiene una pinta espectacular, bicos

    ResponElimina
  3. Un platito muy completo Montse...rico,rico,eh!!Bs

    ResponElimina
  4. M'ha encantat la idea de presentar el bacallà en forma de mandonguilles ^^ Té molt bona pinta el grapadet de cigronets que hi has afegit :) M'apunto la idea :D

    Molts petons ^^

    ResponElimina
  5. un plato muy completo y muy rico.besos

    ResponElimina
  6. Un plato para ponerse morá!!! Besos :)

    ResponElimina
  7. Un plato de antaño y contundente, con ingredientes muy ricos, aparte de que me gusta mucho el pescado las alcachofas me pierden. Un buen guiso. Un saludo.

    ResponElimina
  8. Te ha quedado de lujoy no conocia el plato pero está genial...

    ResponElimina
  9. Genial tú plato, era desconocido para mí pero tiene una pinta tremenda
    Besitos

    ResponElimina
  10. Las albóndigas de bacalao con mis preferidas!!! tienen una pinta buenísima!

    ResponElimina
  11. Que ricas esas albondigas, quien pillara un par ahora ;)

    ResponElimina
  12. Riquisimo, con ese huevo y todo lo demas.

    ResponElimina
  13. Fantàstiques! jo les mandonguilles les he fet amb tonyina, salmó, però bacallà mai veus, em quedo la teva recepta! petonets guapi

    ResponElimina
  14. Una receta completa y muy rica, me ha gustado mucho. Muchas gracias

    ResponElimina
  15. tengo que probar esas albóndigas!! menudo aspecto más rico!

    ResponElimina
  16. Qué ricas esas albóndigas y un plato supercompleto, seguro que con hambre no quedas. Bsito

    ResponElimina
  17. Super originales las albóndigas!! me ha encantado, un besote.

    ResponElimina
  18. Une smandonguilles bonissimes!!! M´han encantat!!!
    Petons

    ResponElimina
  19. Nunca he probado las albóndigas de bacalao, se ven deliciosas

    ResponElimina
  20. quina bona pinta MOntse......prova superada

    ResponElimina
  21. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  22. Montse, s'em fa la boca aigua amb el teu plat!! Quina recepta més bona, carai. Segur que a casa t'han fet un monument, jeje
    Enhorabona pel teu primer "desafío"!!!!
    Un petonàs.

    ResponElimina
  23. Qué plato más bueno, tiene una pinta buenísima. Nunca lo he hecho, así que apuntadito queda para probar.
    Besinos!!

    ResponElimina
  24. Quina bona pinta!! jo també me l'apunto!

    ResponElimina
  25. Estupenda receta... el plato se ve delicioso y con muy buen colorcito, así que tiene que estar riquisimo. Besos

    ResponElimina