dimarts, 20 de març de 2012

EMPANADA

Avui partint d'una recepta de Las cosilla de islacris he decidit provar de fer la meva primera empanada. No és la típica empanada gallega perquè a casa meva hi ha un petit gran problema, a la meitat dels habitants no els hi agrada el pebrot, i a l'altra meitat ens encanta. Avui però, he decidit adaptar-me als gustos de la resta i n'he fet una variació. A veure què us sembla

Ingredients per al farcit:

  • 2 cebes mitjanes
  • 2 carbassons petits
  • 6 tomàquets
  • 2 pastanagues
  • 1 cull sal
  • 1 cull sucre
  • 1 cull pebre vermell dolç
  • 300 gr tonyina
Ingredients per a la massa:
  • 500 gr farina de força
  • 150 ml del líquid del farcit
  • 140 ml oli
  • 50 ml aigua
  • 1/2 sobre llevat
  • 1 cull sal
  • 1 cull pebre vermell dolç
  • 1 ou
Elaboració:

Escalfarem oli en una paella i hi posarem la pastanaga i la ceba a talls bastant grans. Quan la ceba comenci a ser transparent, hi afegirem els carbassons.
Triturarem els tomàquets i també els afegirem a la paella, juntament amb la sal, el sucre i el pebre vermell i deixarem que les verdures es vagin estovant. Quan ja pràcticament estiguin cuites i afegirem la tonyina amb una mica del seu oli.
Posarem tot el farciment en un colador i en recollirem tot el líquid restant.

En aquest punt ja podem començar a fer la massa.

En primer lloc posarem l'aigua, el líquid del farcit i el llevat en un recipient al microones durant 1-2 minuts (en compte que no vessi)

En un bol gran posarem l'oli, la farina, el pimentó, la sal i l'aigua i llevat i ho barrejarem tot, fins que tota la farina hagi quedat amalgamada dins la pròpia massa. 

Truc: Si la tonyina que em comprat és melva, una part de l'oli que posem per a fer la massa pot ser l'oli de la pròpia tonyina, ens hi donarà un altre sabor.

Deixarem la massa reposar durant una hora dins un drap de cuina net.

Passada la hora, dividirem la massa en 2 parts. Estirarem una de les parts entre dos fulls de paper de forn fins a tenir la forma del recipient on la volem col·locar, tenint en compte que ens en sobri una mica pels laterals per a poder-la segellar.

Farem el mateix amb l'altra meitat de la massa tot i que aquesta ha de ser 1 cm més petita per banda que l'anterior.

Posarem el farciment dins la primera capa i el taparem amb la segona, segellant bé els laterals.

Amb una forquilla punxarem la part superior de massa (perquè no s'infli) i la pintarem amb un ou batut.

Ja la podem posar al forn prèviament escalfat a 200ºC durant 25 minuts. I aquest n'és el resultat: