dijous, 29 de novembre del 2012

MACARONS DE BAILEYS


Aquesta és l'última de les provatures del cap de setmana pel que fa a macarons, i per a mi, la que més em va agradar, però hi va haver divisió d'opinions, així que valtres mateixos.

El d'avui el dedico especialment a la Roser de Trifàsic de Baileys per raons òbvies, però també per agraïr-li tota l'ajuda que m'ha anat donant des de que em vaig introduir en el "mundillu" blocaire.

Si aneu a l'entrada anterior dels macarons hi trobareu algunes recomanacions prèvies.


Ingredients per als macarons (14 u.)

  • 95 gr de sucre glacé
  • 55 gr d'ametlla en pols
  • 1 clara d'ou
  • 15 gr sucre normal
  • 1 cullerada de cafè soluble
  • 1/2 culleradeta de sal
Ingredients per al farciment:
  • 90 gr mascarpone
  • 45 gr sucre glaç
  • 1 cullerada de baileys
Elaboració:

Per a l'elaboració seguirem el mateix procés que en el post anterior, afegirem el cafè just en el moment en que afegim el sucre barrejat amb l'ametlla. I continuarem amb el procés descrit.

FARCIMENT Per a fer el farciment, batrem el mascarpone amb les varilles fins que quedi ben tou. Afegirem el sucre i el baileys i ho seguirem batent una estona més.

Omplirem els macarons amb aquesta crema.


Comprovarem que amb una sola mossegada, podem prendre'ns un cafè i una copa. És una combinació perfecte, suau i intensa alhora.






dilluns, 26 de novembre del 2012

MACARONS DE CACAU I TARONJA

Seguirem amb les varietats que he provat de macarons aquest cap de setmana passat. Veureu que els meus no tenen colors vistosos ja que no tinc colorants, però tot i així, amb productes ben naturals, també queden bonics i sobretot bons.

Si aneu a l'entrada anterior dels macarons hi trobareu algunes recomanacions prèvies.

El que avui us presento és un macaron de xocolata amb un farciment de crema de taronja. A veure que us sembla!


Ingredients per als macarons (14 u.)
  • 95 gr de sucre glacé
  • 55 gr d'ametlla en pols
  • 1 clara d'ou
  • 15 gr sucre normal
  • 1/2 culleradeta de sal
  • 2 cullerades de cacau en pols
Ingredients per al farciment:
  • Suc d'una taronja
  • 1 cullerada de pell de taronja
  • 50 gr de sucre
  • 50 gr de mantega
  • 2 rovells d'ou
  • 10 gr de maicena
Elaboració:

Per a l'elaboració seguirem el mateix procés que en el post anterior, afegirem el cacau en pols just en el moment en que afegim el sucre barrejat amb l'ametlla. I continuarem amb el procés descrit.

FARCIMENT Per al farciment, posarem el suc de la taronja en un bol, junt amb la mantega, i la meitat del sucre.

Triturarem la pell de mitja taronja en el turmix.

En un bol batrem els rovells d'ou, amb l'altre meitat del sucre i la maicena. Afegirem la mescla calenta a aquesta i ho seguirem batent una estona més.

En un cassó posarem tota la barreja i l'escalfarem a foc lent removent constantment  fins que s'espesseixi.


Un cop espessa, la treurem del foc i hi afegirem la pell ratllada i ja podrem omplir els macarons.



I ja en tenim una altra varietat. Què us sembla aquesta?

diumenge, 25 de novembre del 2012

MACARONS DE XOCOLATA

Avui toca el torn a un dolç típic francès que va sorgir al segle XVIII de mans del pastisser de la Cort francesa, i tot i que sembla que és orïund d'Itàlia. És un dolç fet a base de 3 ingredients bàsics: ametlla, sucre glaç i clara d'ou, però que alhora accepta tots els ingredients que se us acudeixin.


La veritat és que pel que he anat llegint costen una mica de fer, però serà casulitat que la recepta que jo tenia a casa dels macarons és ideal, la qüestió és que la primera vegada que els he fet i m'han quedat la mar de bé. També us he de dir que he llegit un munt post amb diferents recomenacions d'elaboració i entre tots he tret les meves pròpies conclusions, i sembla que han funcionat.

Com diria una amiga meva (Teresitaaaaa) us deixo amb uns Petit fours

Recomanacions prèvies:

- Per tal que la textura sigui òptima, em d'aconseguir que hi hagi un grau d'humitat a l'ambient realment baix. Així que jo aquí a Euskadi ho tinc una mica xungo, així que vaig aprofitar ahir que feia vent del sud per fer-los.

- Hem de tenir en compte que en el cas de les clares el que realment ens interessa és la proteïna i quanta menys aigua millor (menys humitat) per tant, és interessant que les clares siguin una mica velles, un mínim de 5 dies serà suficient. I sobretot treure els ous (o les clares si les havien separat prèviament) de la nevera  la nit anterior.

- Jo vaig comprar un motlle especial per a fer macarrons que ja té unes rodones marcades, però si no és així en primer lloc hauríeu de dibuixar un seguit de rodones ( d'uns dos cm de diàmetre) en un paper per anar al forn. Deixeu una separació d'uns 1.5 cm entre cercle i cercle

Ingredients per als macarons (14 u.)

  • 95 gr de sucre glacé
  • 55 gr d'ametlla en pols
  • 1 clara d'ou
  • 15 gr sucre normal
  • 1/2 culleradeta de sal
Ingredients per al farciment:
  • 65 gr xocolata negra
  • 100 ml nata per montar
Elaboració:

MACARON En primer lloc tamissarem el sucre glaç i l'ametlla i els ajuntarem. Amb una espàtula de fusta els barrejarem fins a obtenir una mescla homogènia.

Per altra banda muntarem la clara d'ou a punt de neu amb la sal, quan vagi agafant força hi afegirem el sucre normal. Si hi volem afegir algun colorant, aquest és el moment. Es recomana colorant de pasta o en pols, ja que el líquid ens aportarà massa humitat i dóna un color prou intens.

Afegim la meitat del sucre glaç i l'ametlla i l'incorporem amb l'espàtula, amb moviments envolvents, per tal que no ens baixi la clara. Ho farem a poc a poc, de les bandes al centre del bol. Afegirem l'altre meitat de la mescla. La textura ideal, és quan aixequem l'espàtula amb la massa i aquesta adquireix forma de cinta.

En aquest moment ja tenim la massa del macaron feta. La posarem en una mànega pastelera amb el broc rodó ample i anirem omplint els cercles que hem dibuixat. Posarem el paper al revès, ja que transparenta i així no ho barrejarem amb el grafit No fins a la línia ja que la massa s'estén.

Deixarem assecar aquesta massa, segons els ingredients que té, la humitat... tardarà més o menys en assecar-se. Ho sabrem perquè si ho toquem amb el dit, no se'ns enganxarà la massa. (ULL!!!!!) Jo vaig fer 3 fornades, a la tercera com que la cuina estava calenta em va tardar uns 10 minuts, la primera tanda em va tardar més de 30  minuts. I en la segona no em vaig esperar el suficient i uns quants es van trencar un cop cuits. 

Quan ja tinguin una crostra a sobre els podrem fornejar. Posarem el forn a 170ºC i un cop la massa estigui seca els posarem el forn i el baixarem a 150ºC. El temps de fornejat varia d'entre 15 i 20 minuts. És tal fàcil com quan hagin passat 15 minuts ja veurem que tenen la forma típica del macaron, la superfície llisa i el peu rugós. Aleshores els tocarem amb el dit i l'apretarem lleugerament, si veiem que està dur, és que ja els tenim cuits.

Els treurem de la safata i deixarem que es refredi uns minuts. Hi ha qui diu que no es pot fer el farciment el mateix dia, però jo no vaig tenir més remei i no vaig tenir cap problema, ja que varem ser consumits en menys de dos hores. Sí que és veritat que sinó es mengen ràpid al cap d'una estona absorbeixen l'humitat del farciment, de manera que els podem guardar en una fiambrera 24 hores (res de nevera!!!)

FARCIMENT Ara us proposo un farciment i ja us aniré penjant algunes de les variacions que he fet. Aquest és un farciment tant senzill com bullir la nata en un cassó i afegir la xocolata fins que es desfaci. Ho anirem remenant constantment fins que s'hagi desfet la xocolata i quedi un color homogeni.

Ho deixarem refredar.

Girarem els macarons del revés i amb una cullereta els anirem omplint de xocolata i els cobrirem amb una altra meitat de macaron.  

Aquest n'és el resultat:


Per acompanyar un cafetó no estan gens malament oi?

dissabte, 24 de novembre del 2012

COL-I-FLOR AMB BEIXAMEL

L'altre dia per la tele vaig veure que feien una recepta de col-i-flor i bròquil i me'n vaig enrecordar de la típica recepta de Col-i-flor o bròquil amb beixamel i gratinat.

És una recepta senzilla, però que vesteix molt o com a mínim jo trobo que sempre que surt un plat del forn, sempre sembla un plat més elaborat, evidentment no és així, però suposo que és un efecte, del fet que a casa només solíem fer servir el forn pels dinars del diumenge i d'aquí aquesta sensació que tinc respecte al forn.

Doncs passo a indicar-vos els ingredients:

Ingredients:

  • 1 col-i-flor
  • 3 talls de pernil salat
  • 100 gr de formatge ratllat
  • una mica de farina
  • un trosset de mantega 
  • llet
  • sal
  • pebre negre
Elaboració:

Tallarem la col-i-flor a trossos grossos, normalment aprofitant els rams que fa la pròpia planta i els posarem a bullir amb aigua i sal fins que ens quedin ben tous. Amb l'olla exprés un cop la tenim al màxim amb 5 minuts de cocció és suficient.

Mentre prepararem una beixamel. Posarem la mantega a la paella i deixarem que es desfaci. Llavors afegirem la farina que es vagi impregnant de mantega i a poc anirem afegint la llet per anar liquant la massa espessa que ens haurà quedat. Quan tinguem la consistència que volem ho salarem.

Disposarem la col-i-flor en una safata per al forn, i repartirem trossets de pernil salat i escamparem la beixamel per arreu de la safata. Farem el mateix amb el formatge ratllat.

Ho posarem al forn i ho granitarem

Aquest en seria el resultat:


BON PROFIT!!!!
.

dijous, 22 de novembre del 2012

TRUITA DE TOMÀQUET

Sempre hem fet truites de tot el que ens poguem imaginar.

Tinc una amiga que fins i tot diu que l'ha fet de la paella del dia anterior, ja que l'ou estova l'arròs que ja està una mica sec. No sé, jo no ho he provat i sincerament no em fa pas massa gràcia, a més si a casa es fa paella no n'acostuma a quedar per la setmana següent.

Bé, doncs continuant amb les truites, una que sempre m'ha agradat molt és la de tomàquet que fa me mare. De petits ens la feia molt sovint i de sobte, va deixar de fer-la. Al cap d'uns anys la va tornar a fer i, renoi quin descobriment! Així que jo me la vaig copiar tan bon punt vaig marxar de casa. Pot ser més o menys ràpida, però és senzilla en tots els casos, sobretot perquè tot i que porta el nom de truita, no té forma de truita sinó d'ous remenats, de manera que risc 0 a l'hora de fer la truita.

Aquí us deixo l'entrada pel que podria ser un sopar ràpid.

Ingredients:

  • 3 tomàquets madurs
  • 4 ous
  • 1 dent d'all
  • sal
  • sucre
  • oli
Elaboració:

Agafarem els tomàquets els netejarem i els ratllarem o triturarem. Hi afegirem un pessic de sucre, perquè en tregui l'acidesa.*

En una paella posarem oli a escalfar i quan sigui calent i afegirem l'all tallat a trossets fins que a agafi una mica de color.

Afegirem el tomàquet i el deixarem reduir fins que vegem que s'hagi begut part de l'aigua que conté.

Mentre batrem els 4 ous. Que afegirem a la paella i salarem al gust. Anirem donant voltes a la paella fins que vegem que l'ou es va fent i que da una barreja sense líquid.


En aquest moment ja el podrem servir. A la taula hem de deixar un bon trosset de pa que de ben segur farà falta.

Que aprofiti!!!

* Per fer-ne una versió més ràpida podem usar tomàquet triturat natural ja fet o fins i tot, tomàquet fregit directament. El gust canvia lleugerament però quan el temps prima, sempre va bé.

dilluns, 19 de novembre del 2012

MOUSSE DE XOCOLATA

Que en fa de dies que tinc aquest postre per posar! De fet, potser encara feia calor quan el vaig fer. Però si no la poses al poc temps de fer-la, es va quedant arraconat i al final te l'oblides i avui remenant per aquí m'ha aparegut, i he pensat penjar-lo avui encara que no acabi de fer per l'època en la que ens trobem.

Així que per trencar una mica la ratxa de plats calents per a dies freds, avui us posaré un plat fresquet i gourmand com és la mousse de xocolata.

Ingredients

  • 140 gr de xocolata
  • 3 cullerades soperes de llet
  • 3 rovells d'ou
  • 4 clares d'ou
  • 3 cullerades de sucre
  • 75 gr mantega
Elaboració

Posarem la xocolata a trossos, la llet i la mantega en un bol per anar al microones, on desfarem la xocolata

En un altre bol batrem els rovells i el sucre fins aconseguir que augmenti de volum i es torni una massa blanquinosa.

Quan la xocolata ja sigui freda altra vegada, la barrejarem amb la mescla de sucre i rovells.

Per una altra banda muntarem les clares a punt de neu, fins que ens quedin ben fortes. La qualitat del punt de neu serà el que ens donarà la textura a la mousse, per tant, com més pujades quedin més suau al paladar serà la mousse.

Aleshores ja podrem barrejar les clares amb la resta de la mescla (molt important que la xocolata estigui ben freda)

Ara ja podrem posar la mousse en recipients i la deixarem refredar a la nevera un mínim de 5 hores.


Es pot menjar sola o acompanyada amb fruita o algun dolç tipus galetes.

BON PROFIT!!!



dijous, 15 de novembre del 2012

AMANIDA TÈBIA DE TOMÀQUET

L'entrada d'avui és una de les fàcils i ràpides de preparar.

Sovint quan el temps és fred sento enyornaça de les múltiples amanides d'estiu, però si fa fresca doncs no acostuma a venir massa de gust quelcom fred. Així que una de les millors opcions és fer amanides tèbies. Jo trobo que són genials, perquè gaudeixes de les varietats que et suposen les amanides però sense sentir fred després de menjar, ans el contrari sovint et recomforten i tot.

Una de les meves preferides és aquesta, ja que quan la tens feta ben bé sembla que et mengis una pizza (que tant m'agraden) però estalviant-te la massa. Bé estalviar la massa és un dir ja que amb el suquet de l'oli i del tomàquet segur que hi acabes sucant més d'una llesca de pa.

Bé doncs, aquí us l'explico:

Ingredients

  • Tomàquests d'amanir ben grans
  • Formatge blau
  • Formatge mozzarela (jo prefereixo edam que té més gust)
  • Tonyina
  • Olives negres
  • Orenga
  • Sal 
  • Oli
Elaboració

Tallarem els tomàquets a rodanxes i les disposarem a la base del plat.

També tallarem els formatges a daus i els disposarem a sobre de les tomàquets.

Esqueixarem la tonyina i la repartirem per tot el plat

Agafarem unes quantes olivetes i també les repartirem pel plat.

Ara amanirem el plat amb l'oli, la sal i l'orenga

I posarem el plat 2 minuts al microones, o el temps suficient perquè el formatge es desfaci i els tomàquets desprenguin part de la seva aigua.

I ja el podrem servir. Veure que l'olor que deix anar el microones és ben bé la olor de la pizza.

Un cop el tenim a la taula i podem afegir una mica més d'oli i vinagre.

Fàcil eh?

Doncs BON PROFIT!!!!

dimarts, 13 de novembre del 2012

PATATES A LA PLANXA

L'entrada d'avui és realment curiosa, en el sentit que mai se'm hauria ocorregut de posar-la ja que em semblava que era un plat molt corrent.

Però l'altre dia parlant amb uns companys de quina és la manera que més us agrada la patata? doncs molts van respondre que fregida i jo els hi vaig dir que probablement era a la planxa, ja que malgrat que fregida és molt bona i no sempre es posa bé. Tothom va flipar quan vaig dir patates a la planxa i cap dels 5 que hi havia presents sabia com es feia.

Així que per si de cas hi ha algú més que no sap de que va el tema us deixaré la recepta.

Ingredients

  • Patates
  • Sal 
  • Pebre
  • Oli
Elaboració

Pelem les patates i les tallem a rodanxes fines.

Escalfem la planxa i hi tirem unes gotes d'oli, punxem amb una forquilla una de les patates i anirem escampant l'oli per tota la planxa.

Llavors estendrem totes les patates a la planxa i les salpebrarem.

Deixarem que es vagin fent una estona, com més fines menys tardaran a coure's. Quan les vegem torradetes ja les podrem servir.


Ja veieu que simple que és, i evidentment molt més sa que unes patates fregides i us asseguro que de gust no els hi tenen res a envejar. Us aconsello que les proveu, segur que no us decepcionaran.

diumenge, 11 de novembre del 2012

ESTOFAT DE LLENTIES

Ja sé que el tema llenties segur que el teniu més que dominat, però tantes mans hi ha com maneres de fer-lo. Jo mai hi havia afegit pebrot verd, però a casa del meu xicot sempre ho han fet així i li vaig dir que ho provaria i ostres noi! amb lo que m'agraden a mi els pebrots, notar el sabor del pebrot a les llenties em va entussiasmar. Així que per si a algú li interessa us en deixo la recepta.

Ingredients 2 pax:

  • 200 gr de llenties un cop repossades una nit en aigua
  • 2 patates mitjanes
  • 1 pastanaga
  • Mitja ceba
  • Botifarra negra
  • Xoriç
Elaboració:

La veritat és que no em complico gens amb l'elaboració de les llenties, ja que és molt fàcil i m'encanta, per tant, no els hi puc demanar res més.

Tallo totes les verduretes en trossos relativament grans.

Dels embotits també en faig talls, la quantita la canvio constantment segons les existències o les ganes de menjar carn.

Ho poso tot dins l'olla exprés i hi afegeixo aigua fins quasi cobrir-ho.

Un cop està a la pressió màxima ho deixo coure 5 minuts. Trec el foc i espero a baixa la pressió per servir els plats.

Què, més que fàcil eh? Au doncs que aprofiti!

divendres, 9 de novembre del 2012

PASTÍS DE CARBASSA

Doncs com que seguim amb l'època de les carbasses i repetir sempre puré de carbassa pot arribar a cansar, i mira que és bo, doncs ara us proposo un ús més dolç de la carbassa, perquè si una cosa té la carbassa és que la podem trobar tant en plats dolços com salats.

Després de veure l'exitàs del mes d'octubre de la recepta del 15 amb la carbassa, m'he decidit a provar un pastís de carbassa. A la recepta del 15 se'n varen presentar bastants, però un dels que vaig probar no em va acabar de quedar bé, així que mirant-ne uns quants vaig fer la meva pròpia recepta.  A veure que us sembla:

Ingredients:

  • 300 gr de carbassa
  • 300 gr de farina
  • 275 gr de sucre
  • 4 ous
  • 150 ml d'oli d'oliva
  • 1 sobre de llevat
  • Opcional (xocolata negra i blanca)
Elaboració:

Posarem la carbassa tallada a daus en un plat i la taparem amb paper film. La posarem al microones uns 15 minuts o fins que ens quedi totalment estovada.

Quan ja estigui tova l'aiaxafarem amb la forquilla i la deixarem refredar.

Preescalfarem el forn a 180ºC

Per altra banda, batrem els ous amb el sucre fins a aconsguir una massa blanquinosa i que hagi augmentat de volum.

Afegirem la carbassa, l'oli, la farina tamissada i el llevat i ho anirem barrejant constantment.

Quan tinguem tots els ingredients mesclats, us recomano passar-hi la batedora per tal de que acabi de trencar algun filament de carbassa que ens hagi pogut quedar.

Ho posarem al forn durant 35 minuts o fins que comprovem que l'interior és cuit 

Un cop transcorregut el temps, el traurem del forn i el deixarem refredar.

Quan ja estigui ben fred el podrem desmotllar i servir directament o per als més gourmands i podem afegir el toc de gràcia.

Jo en aquest cas vaig desfer 100 gr de xocolata blanca al microones en intervals de 30 segons i remanar en cada parada. Vaig tallar el pastís per la meitat i hi vaig afegir la xocolata fosa.

Vaig fer exactament el mateix amb la negra, uns 150 gr i hi vaig afegir un dau de mantega ja que la negra no es treballa tan bé com la blanca. I aleshores la vaig fer servir per cobrir el pastís de xocolata.

I aquest en va ser el resultat, un pastís d'un taronja viu, cobert de deliciosa xocolata negra i a cada mossegada et regalimava l'interior de xocolata blanca.

Què me'n dieu?

diumenge, 4 de novembre del 2012

MARMITAKO

Ara us explicaré una de les meves receptes basques preferides, el MARMITAKO. L'ingredient principal del plat és la tonyina o el bonítol. Així que ara que ja s'acaba l'epoca del bonítol (sempre vaig una mica tard) us penjaré la recepta.

És un plat complert, ja que té les verduretes que vindrien a ser el primer plat i la proteïna ens l'aporta el bonítol. Sense més preàmbuls us deixo la recepta del Marmitako i espero que us animeu a provar-lo ja que amb els dies freds que han de venir és un plat totalment recomfortant.

La recepta que jo he fet servir és la que fa la meva sogra i com que li queda molt bo doncs no l'he variat en absolut. Aquí us la deixo

Ingredients per 2 pax:

  • 500 gr de bonítol
  • 1 pebrot verd
  • Mitja ceba gran
  • 2 patates mitjanes
  • 2 dents d'all
  • 2 pimientos choriceros
  • julivert
  • Oli i sal
Elaboració:

La nit anterior posarem el "pimiento choricero" en un plat en aigua.

L'endemà el primer que farem és posar en una cassola un bon raig d'oli i hi afegirem la ceba tallada i el pebrot verd també talladet. Els deixarem fent-se fins que la ceba transparenti.

En una cassoleta a banda, posarem aigua a bullir. Agafarem els tomàquets i els hi traurem la part verda i els hi farem una creu. Quan l'aigua bulli hi escaldarem els tomàquets i els pelarem.

Netejarem la tonyina d'espines i pells

Quan la ceba comença a transparentar afegirem l'all trossejat, els tomàquets i les patates trencades.

Afegirem una mica de sal i aigua fins a cobrir. Aleshores si ho fem en olla exprés ho posarem al màxim de pressió durant 5 minuts. En cas que ho fem en una olla normal o deixarem coure entre 15 i 20 minuts, fins que les patates quedin ben cuites.

Quan ja tenim les patates fetes, afegirem la tonyina tallada a trossos i havent tret totes les espines i la pell més dura del peix.En primer lloc posarem en una cassola un bon raig d'oli i hi afegirem la ceba tallada i el pebrot verd també talladet. Els deixarem fent-se fins que la ceba transparenti.


En una cassoleta a banda, posarem aigua a bullir. Agafarem els tomàquets i els hi traurem la part verda i els hi farem una creu. Quan l'aigua bulli hi escaldarem els tomàquets i els pelarem.

Quan la ceba comença a transparentar afegirem l'all trossejat, els tomàquets i les patates trencades.

Afegirem una mica de sal i aigua fins a cobrir. Aleshores si ho fem en olla exprés ho posarem al màxim de pressió durant 5 minuts. En cas que ho fem en una olla normal o deixarem coure entre 15 i 20 minuts, fins que les patates quedin ben cuites.

Quan ja tenim les patates fetes, afegirem la tonyina tallada a trossos.

Ho deixarem a foc lent durant uns 10 minuts i ja ho podrem servir, sempre ben calent.

Us animo a que el proveu ja que és un plat boníssim.

Bon aprofit!!!