Ja sé que el menjar típic el dia de Nadal és l'escudella i carn d'olla, però així com per Sant Esteve sí que respectem la tradició, per Nadal fem el nostre típic brou de Nadal, que té la base en l'original però que acaba sent quelcom prou diferent.
Ingredients
Com deia la meva iaia en un bon brou de Nadal si han de posar els 4 apòstols, referint-se als 4 tipus de carn de diferent animal més habituals a les nostres llars.
- 1 mica de costella de xai
- jarret de vedella
- 1 tall de cansalada de porc
- 1 carcassa de pollastre o gallina vella
- 1 os de pernil
- 1 os de genoll
- 2 pastanagues
- 1 porro
- 1/4 de col
- 1 nap
- 1 api
- 1 xirivia
- 1 ou dur per comensal
- 50 gr de carn picada per comensal (normalment a casa les fem de pollastre)
- Pa ratllat
- Farina
- 1 ou
- formatge ratllat
- sal
- aigua
Elaboració
Agafem una olla ben gran i l'omplim per la meitat amb aigua i la posarem al foc. Hi anirem afegint les carns rentades prèviament. Ho courem a foc mig durant 30 minuts.
Netegem les verdures, pelem les pastanagues, nap i xirivia i afegim totes les verdures a l'olla, excepte la col.
Ho omplirem d'aigua i afegirem 1 bon grapat1 de sal. Ho deixarem bullint durant 2 o 3 hores més.
Mentre anirem preparant les pilotetes. En un bol posarem la carn picada, hi afegirem 1 ou i el pa ratllat (jo no hi poso sal, però n'hi podeu posar), ens enfarinarem les mans i anirem fent boletes petitones, d'un 1cm de diàmetre.
Per altra banda, endurirem els ous.
Un cop passades al voltant de 3 hores, colarem tot el brou i el passarem a una olla més petita.
Pocs minuts abans de servir el brou a taula hi posarem les pilotetes dins per tal que es coguin.
En els bols on servirem la sopa hi posarem un ou dur ratllat i un grapat de formatge al fons. A sobre hi abocarem el brou tenint en compte que també hi caiguin unes quantes pilotetes.
Ens ho menjarem ben calent!!!
Tot i que a casa ho fem per Nadal que us semblaria preparar aquesta sopa deliciosament olorosa per Cap d'Any???
BON PROFIT!!!
Boníssim aquest brou!! amb el fred que fa per Lleida jo en menjaria cada dia ;). Feliç final d'any i millor 2017!!
ResponElimina