dimecres, 20 de novembre de 2013

ESCUDELLA I CARN D'OLLA

Aquest mes s'han acumulat moltes coses i ja heu vist que he estic bastant desconectada, però ja sabeu que no em puc perdre per a res el DESAFIO del día 20.

Aquest  cop la proposta m'ha emocionat, i és que es tracta de fer un "cocido". A mi m'agraden moltíssim, a l'hivern penso que és el millor plat que hi ha. Així que la meva proposta és senzilla, el típic cocido català, ESCUDELLA I CARN D'OLLA. Que és un dels plats que més m'agraden i fins i tot em vaig sorprendre al pensar que mai l'havia publicat.

Suposo que d'escudelles n'hi ha tantes variants com cases així que jo he fet tal i com l'hem fet a casa tota la vida. Normalment no hi posem os de pernil perquè el troben massa fort, tot i que aquesta recepta en porta, no hi posem nap perquè a me mare mai li ha agradat així que jo tampoc n'hi poso. I avui excepcionalment no porta xirivia, tot i que a mi m'encanta perquè sóc incapaç de trobar-ne aqui a Euskadi.

Segons la Vikipèdia, l'escudella és el plat de sopa más antic documentat a Europa i és un plat que menjaven els catalans normalment, tot i que la recepta ha anat evolucionant amb els anys.

Els dies de cada dia els brou tenien mes verdures que carn, mentre que els dies de festa aquests tenien més varietats de carn. El dia de Nadal, que és el típic dia en que es menja aquesta plat, l'escudella ha de tenir els "Quatre evangelistes" porc, xai,vedella i pollastre.

Després d'aquesta llarga introducció només em queda dir-vos que si voleu veure la resta de "putxeros" que ens presenten les companyes heu de clicar sobre la següent icona, estigueu segurs que jo els aniré provant:

Ingredients:
  •  Os de vedella
  • 2 ales de pollastre
  • Carcanada pollastre
  • 1 tall de cansalada
  • 1/2 botifarra negra
  • Vedella
  • Un grapat de cigrons
  • 2 patates mitjanes
  • 1 pastanaga
  • 1/4 col
  • Api
  • 1 porro
  • Aigua
  • Sal
Ingredientes per a la pilota
  • 200 gr de carn picada (porc i vedella)
  • 1 ou
  • Pa ratllat
  • 1 dent d'all
  • Julivert
Ingredients per a la sopa:
  • Brou
  • Galets
Elaboració:

El dia anterior posarem els cigrons amb un plat en aigua i sal.

El primer que farem serà preparar la pilota. En un bol posarem la carn i tots els ingedients ho barrejarem i farem unes pilotes lleugerament allargades de la mida de la mà.

Seguidament posarem tots els ingredientes dins d'una olla exprés. Amb abundant aigua. Ho deixarem coure una hora a partir del moment que la vàlvula s'alci.

Un cop ha passat aquesta hora, retirarem tots els ingredients. En una safata servirem les verdures i en una altre les carns.

Posarem el brou en una altra olla. Si veiem que és necesari pel nombre de comensals, afegirem més aigua i rectificarem de sal.

Afegirem els galets. Quan aquests estiguin cuits ja ho podrem servir.

Primer servirem la sopa i després treurem les dos safates amb la resta d'ingredients.














Moltes vegades sobre ingredients, una mica de verdura, restes de carn... a casa el que fem en aquests casos és triturar tots aquests ingredients junts, i fer croquetes. Són delicioses!!!


BON PROFIT!!!