dimecres, 31 d’octubre del 2012

PANELLETS

Ja sé que aquesta entrada no es caracteritza per la seva originalitat, però sí per la seva tradició. I és que mentre tot el món anglosaxó i no tant anglosaxó celebren el Halloween, doncs a Catalunya celebrem la CASTANYADA.

Sembla que la tradició de la Ccastanyada ve, de que a la nit de Tots Sants es tocava a morts fins a la matinada, de manera que els amics i familiars dels campaners els omplien de menges ben energètiques per tal que poguessin passar tota la nit tocant. Bé, això diu la història si més no.

Clar que jo sóc de les que celebra la castanyada sense castanyes, però si una cosa no falta mai, són els panellets, especialment els de cafè i els de codonyat.

És un dolç molt fàcil de fer i que et permet obtenir una gran varietat d'opcions, tot i que a casa sempre ens mantenim bastant fidels als més típics. Així que al recepta d'avui és evidentment els panellets i algunes de les seves múltiples opcions.

Ingredients (amb la mida que els faig jo, en surten entre 110 i 120):

  •  1 kg d'ametlles triturades
  • 800 gr de sucre
  • 4 rovells d'ou
  • 3 clares
  • 300 gr de patata
  • 1 pell de llimona ratllada
  • Opcionals: pinyons, cafè, codonyat, xocolata, sucre avainillat, coco, anís, cirera confitada, ametlles...
Elaboració:

En primer lloc bullirem les patates amb la pell fins que estiguin ben tovetes.

Seguidament les pelarem i les triturarem amb una forquilla juntament amb el sucre.

Afegirem la resta d'ingredients i ho anirem amassant fins que quedi una massa ben amalgamada. La meva àvia sempre deia que s'havia d'amassar una barbaritat de temps, fins que un cop que tenia mal al braç va decidir fer-ho menys estona i van quedar igual de bons, per tant, jo vaig a lo pràctic. Ara, cadascú que faci la seva.

En aquest moment és quan podem afegir qualsevol dels ingredients esmentats abans.

Pinyons: amb la clara d'ou restant untem els panellets i així els pinyons se'ns hi enganxaran perfectament.
Cafè soluble, sucre avainillat, coco, anís: agafem l'ingredient i el barregem amb la massa
Codonyat: en tallem un trosset  2x1 i l'embolcallem amb la massa de panellet
Xocolata: podem usar cagallonets de xocolata i enganxar-los al voltant del panellet o bé desfer xocolata i untar-hi el panellet un cop ja està cuit
Cirera, ametlla: la posem a sobre del panellet

Bé aquestes, són les opcions que sempre hem fet a casa, ara tants ingredients tants panellets.

Un cop fets ja només cal posar-los al forn pre-escalfat a 180ºC en uns 10 minuts estan cuits, va bé però de controlar el punt de cocció segons si es volen molt o poc torrats.




I res més, ara només dir-vos que tingueu  una MOLT BONA CASTANYADA

2 comentaris:

  1. DEu ni do els que has fet....donen feina pero et sents tant realitzada oi? jeje no sabia la historia dels panellets, té tela la cosa...en fi, bona castanyada guapa! petons

    ResponElimina
  2. quin bon assortiment de panellets. Per a tots els gustos!!! Gràcies per deixar-nos l'enllaç al Memòries. Petonets

    ResponElimina