dimecres, 31 d’octubre de 2012

PANELLETS

Ja sé que aquesta entrada no es caracteritza per la seva originalitat, però sí per la seva tradició. I és que mentre tot el món anglosaxó i no tant anglosaxó celebren el Halloween, doncs a Catalunya celebrem la CASTANYADA.

Sembla que la tradició de la Ccastanyada ve, de que a la nit de Tots Sants es tocava a morts fins a la matinada, de manera que els amics i familiars dels campaners els omplien de menges ben energètiques per tal que poguessin passar tota la nit tocant. Bé, això diu la història si més no.

Clar que jo sóc de les que celebra la castanyada sense castanyes, però si una cosa no falta mai, són els panellets, especialment els de cafè i els de codonyat.

És un dolç molt fàcil de fer i que et permet obtenir una gran varietat d'opcions, tot i que a casa sempre ens mantenim bastant fidels als més típics. Així que al recepta d'avui és evidentment els panellets i algunes de les seves múltiples opcions.

Ingredients (amb la mida que els faig jo, en surten entre 110 i 120):

  •  1 kg d'ametlles triturades
  • 800 gr de sucre
  • 4 rovells d'ou
  • 3 clares
  • 300 gr de patata
  • 1 pell de llimona ratllada
  • Opcionals: pinyons, cafè, codonyat, xocolata, sucre avainillat, coco, anís, cirera confitada, ametlles...
Elaboració:

En primer lloc bullirem les patates amb la pell fins que estiguin ben tovetes.

Seguidament les pelarem i les triturarem amb una forquilla juntament amb el sucre.

Afegirem la resta d'ingredients i ho anirem amassant fins que quedi una massa ben amalgamada. La meva àvia sempre deia que s'havia d'amassar una barbaritat de temps, fins que un cop que tenia mal al braç va decidir fer-ho menys estona i van quedar igual de bons, per tant, jo vaig a lo pràctic. Ara, cadascú que faci la seva.

En aquest moment és quan podem afegir qualsevol dels ingredients esmentats abans.

Pinyons: amb la clara d'ou restant untem els panellets i així els pinyons se'ns hi enganxaran perfectament.
Cafè soluble, sucre avainillat, coco, anís: agafem l'ingredient i el barregem amb la massa
Codonyat: en tallem un trosset  2x1 i l'embolcallem amb la massa de panellet
Xocolata: podem usar cagallonets de xocolata i enganxar-los al voltant del panellet o bé desfer xocolata i untar-hi el panellet un cop ja està cuit
Cirera, ametlla: la posem a sobre del panellet

Bé aquestes, són les opcions que sempre hem fet a casa, ara tants ingredients tants panellets.

Un cop fets ja només cal posar-los al forn pre-escalfat a 180ºC en uns 10 minuts estan cuits, va bé però de controlar el punt de cocció segons si es volen molt o poc torrats.




I res més, ara només dir-vos que tingueu  una MOLT BONA CASTANYADA

dissabte, 27 d’octubre de 2012

MELMELADA DE MÓRES

Ja sé que arribo una mica tard amb les móres, però és que vaig fer la recepta fa força temps i me'n havia oblidat completament, així que us la posaré avui.

Cada vegada que anava a passejar per la muntanya i les veia em deia, ja m'he tornat a oblidar la bossa per recollir-ne, ja quasi a final de la temporada un dia em vaig enrecordar d'agafar-la i en vaig recollir uns 300 grams. Com que era final de temporada ja eren una mica massa petitones i, per tant, tenien una mica massa de granet, així que us recomano que les agafeu en plena temporada i així aconseguireu que la melmelada tingui una textura perfecte.

Ingredients:

  • 1000 gr de móres
  • 700 gr de sucre
  • el suc d'una llimona
  • un got d'aigua*
Elaboració:

Netegeu amb aigua les móres.

Posarem les móres en una cassola a foc fort i amb una forquilla les aixafarem lleugerament. Si no us agrada trobar-ne trossos, les podeu passar pel turmix.

Afegirem el sucre i el suc de la llimona (si us agrada més o menys àcid, si no us agrada àcid no cal que el poseu), i ho courem tot a foc fort anar removent tot sovint i alhora aixafant-les per tal que trenguin tot el suc. * si tenen poc suc podem afegir un got d'aigua

Segons com vagi la cocció, o si la melmelada us agrada més espessa o més líquida jo us recomano posar-hi un got d'aigua.

Ho tindrem al foc uns 20 minuts.

Amb la melmelada calenta, omplirem els pots prèviament esterilitzats*. Els taparem i els deixarem cap per avall perquè es faci el buit.


*Per esterilitzar els pots el més fàcil és cobrir-los d'aigua i fer-los bullir durant 10 minuts.

diumenge, 21 d’octubre de 2012

GALETES

Tenia especialment ganes de poder posar aquesta entrada ja que em xiflen les galetes i tot i que n'havia intentat algunes no m'acabaven de convèncer. Però junt amb una esperada visita de les meves copepoditos (la propera vegada hi serem totes) em varen portar una fantàstica recepta de GALETES DECORADES que us explicaré tot seguit. Juntament amb uns motlles ideals per l'època, de manera que avui el que us deixo és el resultat d'un genial cap de setmana. Gràcies xicotetes meves.

Ingredients per a les galetes:
  • 150gr de mantega
  • 80 gr de sucre
  • 1 ou 
  • 320 gr de farina
  • Pell de llimona ratllada
  • 1 cullerada d'essència de vainilla
Ingredients per al glacé:
  • 1 clara d'ou
  • 150 gr de sucre glaç
  • 1 cullerada de suc de llimona
Elaboració galetes:

En primer lloc tindrem la mantega a temperatura ambient o bé la desfarem una mica al microones. Seguidament la batrem amb la batedora elèctrica durant uns 5 minuts.

Afegirem el sucre, la vainilla i l'ou. Després afegir la raspadura de llimona i la farina tamissada. Quan veiem que la massa es va espessint deixarem la batedora i ho anirem remanant amb una espàtula o amb les mans. La massa estarà preparada quan no se'ns enganxi als dits.

La deixarem repossar durant una estona a la nevera tapada amb un drap humit. Aquesta estona l'aprofitarem per a fer el glacé.

Per a fer el glacé necessitem muntar la clara d'ou al punt de neu i quan ja la tinguem llesta i agregarem el sucre glaç tamissat i el suc de la llimona. Ho seguirem batent fins que el glacé tingui la textura desitjada.

El posem en un recipient net i el tapem amb paper film. El guardarem a la nevera.*

Ara ja podem treballar amb la massa de les galetes que aplastarem amb el rodet. Estirarem la massa fins que tingui un centímetre de gruix. Ara ja podem fer les galetes amb la forma que desitgem.


Les posarem damunt de paper sulfuritzat i les posarem al forn preescalfat a 180ºC. El forn el posarem en l'opció que només cogui per la part inferior. S'hi estaran uns 10-15 minuts.

Amb el glacé i usant el colorant que desitgem podem decorar les galetes al nostre gust.

* El glacé, si el mantenim tapat amb paper film, el podem guardar al congelador entre  3 i 4 mesos. Quan es vulgui utilitzar el traurem del congelador 24 hores abans. I s'haurà de batre una mica abans de ser usat. Si es guarda a la nevera només dura uns 3 dies.


dilluns, 15 d’octubre de 2012

CANELONS DE CARBASSA

Des de fa un temps que estic descobrint la carbassa.

Primer va ser el seu sabor, boníssima, deprés les seves qualitats nutritives té un alt contigut en beta-carotens, minerals, fósfor, magnesi i potassi i ens aporta escasses calories, menys de 30 calories cada 100 grams. Per tant, és un d'aquells aliments que no els hi podem demanar més del que ja ens aporten, sinó es tractaria de l'aliment miraculós.

Finalment, vaig descobrint noves receptes, i avui aprofito el repte de la RECEPTA DEL 15 per presentar-vos uns canelons deliciosos, us ho asseguro.

Aquí us la deixo:

Ingredients:

  • 500 gr de carbassa
  • 1 ceba
  • 50 gr de formatge edam ratllat
  • 2 talls de pernil salat
  • 12 plaques de lassanya
  • 160 gr de nata
  • 100 gr de parmesà
  • pebre negre
  • farigola
Elaboració:

En primer lloc triturarem la ceba, farem trossos amb la carbassa i picarem unes quantes fulles de farigola.

Posem una paella a foc mig i hi posem un bon raig d'oli. Afegirem la carabassa, la ceba i la farigola i ho deixarem ofegar fins que es desfaci la carbassa tocant-la. 

Quan la carbassa ja està desfeta és decisió vostra si la voleu triturar o preferiu notar trossos més grossos. Jo us aconsello la segona opció ja que si es tritura excessivament quedarà massa líquid per a omplir els canelons.

Afegirem l'edam a la carbassa. 

Per altra banda bullirem la pasta.

En una paella petita fregirem el pernil salat tallat a trossets petits que barrejarem amb la massa de carbassa. Ara la tastarem de sal ja que hi tenim afegit el formatge i el pernil i rectificarem si és necessari.

En aquest mateix oli on hem fregit el pernil, posarem la nata, el parmesà i el pebre negre. Ho deixarem a foc lent removent fins obtenir una crema.

Farem els canelons omplint-los amb la massa de carbassa, els posarem en una font per al forn i hi afegirem la crema per sobre. La gratinarem uns 5 minuts al forn fins que estigui ben dorada.

Veureu que és un plat que sempre resulta exitós!


Bon profit!!!!


dijous, 11 d’octubre de 2012

PORRUSALDA

Sembla que ara comença la tardor, les temperatures van baixant, les pluges calmen les assedegades terres després d'un dur estiu. Els primers freds sempre són els que més es fan notar perquè no hi estem habituats, i també per enyorança és quan més ganes tenim de plats calents i sopes.

Així doncs, avui us presento un plat ideal per aquestes èpoques. És un plat típic basc i us asseguro que recomforta al més fredolic.

Com sempre tenim tantes versions com cases i a més tenim la versió del plat que passa per un sofregit o la versió de bullir-ho directament. Ara us explico els pasos i algunes de les opcions.

Ingredients
  • 6 porros
  • 2 patates grans
  • 1 ceba
  • 2 pastanagues
  • aigua
  • sal
Elaboració

En una olla fem un sofregit amb la ceba*

Tallem totes les verdures a trossets petits, i les col·loquem a l'olla exprés amb molt poca aigua o en una olla normal amb força més aigua. Afegirem sal al gust

Posarem el foc al màxim i quan comenci a sortir vapor reduirem al foc i ho deixarem coure uns 3 minuts en cas de la olla exprés i uns 12 minuts en l'olla normal.

Ho servirem ben calent: verdura amb part de l'aigua.

Ja veureu com us reprèn!!!


*Aquest primer pas és opcional, si no el fem posarem tots els ingredients directament a l'olla a bullir.

divendres, 5 d’octubre de 2012

LLUÇ AMB PEBROTS


El lluç per a mi és un dels peixos més sosos que hi ha. Sempre que me mare me'l feia arrufava el nas.

Ara quan en trobem un de ben maco a la peixateira el comprem i el meu xicot el prepara amb alls i llimona. Que ja és bo, però el peix em continua sabent una mica soso.

A casa sempre en tinc de congelat, perquè així quan obro el congelador i el veig doncs m'enrecordo que també s'ha de menjar peix. Així que de tant en tant, també el faig jo, però m'hi poso ingredients potents i que m'agraden molt per tal de poder-ne menjar amb una mica més de ganes.

Així que l'altre dia en vaig fer una versió amb pebrots i salsa de tomàquet que m'el vaig menjar amb tot el gust del món.

Us l'explico:

Ingredients (2 pax):
  • Dos talls de lluç (en aquest cas sense pell i congelats)
  • 100 gr de salsa de tomàquet fregit 
  • un grapat de pèsols
  • un pot de pebrots del piquillo
  • unes quantes olives negres d'Aragó

Elaboració:

En una safata pel forn hi poseu els talls de lluç, els espais que us quedin buits els ompliu amb el tomàquet prèviament fregit.

Hi poseu les tires de pebrot per sobre, els pèsols i les olives

Ho col·loqueu al forn a 175º  uns 12 minuts.

Un plat senzill, molt bo i amb el qual no s'embruten gaires trastes de cuina. A veure si us animeu.


Bon profit!!!

dilluns, 1 d’octubre de 2012

PREMI LIEBSTER

Amb una mica més de mig any de vida d'aquest blog, no havia rebut mai cap premi. Però aquest cap de setmana he rebut el premi Liebster per triplicat per de la Montse d'Entre núvols de cotó, de la Laia de Delícies de llimona i de la Carmeta Rusquilleta.




És un premi honorífic (no m'hi guanyaré cap duro, així que no em demaneu que us pagui res, que ens coneixem) però m'ha fet molta il·lusió perquè vol dir que el que faig serveix d'alguna cosa a algú que corre per aquí.

El premi Liebster s'otorga a blogs amb menys de 100 seguidors amb l'objectiu de fer-ne difusió. El premi suposa:


- explicar 11 coses sobre mi
- respondre les 11 preguntes que em fa la Sussi
- triar 11 blogs que responguin les preguntes
- seguir la persona que t'ha nominat
- visitar tres dels blogs que també han estat nominats juntament amb tu


En fi, comencem amb les 11 coses sobre mi:
· Sóc biòloga
· Quan no puc experimentar en un laboratori ho faig a la cuina
· M'encanten les muntanyes i els paisatges bells
· M'agrdaria saber molts idiomes, així que en les estones lliures em dedico a estudiar
· m'encanta viure altres vides a través de llibres
· No soporto la calor
· Adoro les tardes de pluja i fred, a casa estant
· Gaudeixo de les sobretaules amb els amics
· Adoro el formatge.
· No soporto la canyella
· Enyoro els divendres amb les NENES.


Les respostes a les 11 preguntes:
- Com et definiries?
· Inquieta

- Quin és el teu plat preferit?
· Pa amb tomàquet pernil i formatge

- Prefereixes cuinar o que et cuinin?
· La veritat és que m'encanta cuinar,però mai em negaré davant un àpat preparat.

- Quines són les teves postres preferides?
· No sóc gaire de dolços. Em quedo amb un iogurt cassolà

- Si t'haguessis de quedar amb un ingredient, quin seria?
· Sens dubte el FORMATGE

- Quin és el millor viatge que has fet mai?
· No viatjo massa, però quan ho faig sempre penso que ha estat el millor.

- Quin és el millor restaurant en el que has menjat?
· Em quedaria amb la cuina cassolana de la Fonda del Àngels de Montblanc i especialment amb les seves patates fregides

- T'agrada més la carn o el peix?
· Carnívora 100%

- Quin és el teu formatge preferit?
· Tots, però li estic trobant mil aplicacions al Idiazábal

- Xocolata negra o amb llet?
· No m'entusiasma massa la xocolata, però prefereixo la negra

- Quin és el pitjor plat que has provat mai?
· Un Rabo de toro que tenia gust a la granja on estava treballant. Crec que és l'únic plat que he deixat sencer en tota la vida

I ara passo a anomenar els blogs que he premiat:


Els 11 blogs que crec que es mereixen el premi són: