Demà 11 de novembre és Sant Martí i aquí a Euskadi és típic celebrar una "Babarrunada" amb tota la colla. I que és una babarrunada, doncs ho podriem traduir com una fesolada, però en aquest cas amb el fesol vermell de Tolosa. és un plat d'allò més contundent i recomfortant pel fred que comença aquests dies i que al ser al primer sempre ens refreda més del que realment fa.
És un plat senzill i amb tots els nutrients necessaris en un, això sí no n'abusem perquè com tots aquests plats d'hivern de tota la vida, porta força colesterol,
Ingredients:
- Fesol vermell de Tolosa
- Ceba
- Col
- Costella de porc
- Xoriç
- Morcilla vegetal
- Cansalada
Elaboració:
Deixar els fesols en remull en aigua un dia abans.
Al dia següent es posa aigua en una olla exprés juntament amb una ceba picada i els fesols i un polsim de sal. Ho posem a foc fort, fins que s'aixequi el piu de l'olla.
Quan hagi baixat la pressió obrim l'olla i ho deixem coure a foc lent durant 40 minuts amb l'objectiu que la salsa espesseixi.
En una altra olla posar una col trossejada en aigua juntament amb la morcilla, la costella, la cansalada i el xoriç. No tothom ho fan aixi, però la meva sogra ho posa tot junt i així la col agafa el sabor de tots els ingredients.
I ja ho podem sevir.
Com veieu és un plat molt senzill i ben saborós.
Normalment ho servim amb unes Guindilles de Ibarra.
BON PROFIT!!!!!