dilluns, 28 de gener de 2013

ESPAGUETIS BICOLOR

L'entrada d'avui crec que és d'aquelles que tenen èxit amb tothom. Ja que la pasta en un principi és un plat que agrada a una gran majoria i a més és diferent ja que enlloc de carn o fem amb peix i unes varietats de peix ben barates, que a aquestes alçades de la pel·lícula és un tema molt important a tenir en compte.

Així que us l'explico directament

Ingredients 4 persones:

  • 400 gr espaguetis negres
  • 200 gr palets de cranc (txatka)
  • 3 dents d'all
  • 3 pebrotets de cayenne
  • 3 cullerades de tomàquet fregit
  • 2 llaunes de tonyina
Elaboració:

En una paella hi posem un bon raig d'oli i hi fegim els allets laminats amb les cayennes.

Mentre agafem els palets de cranc i anem fent tires amb ells, segons quina marca de "palitos" tingueu veureu que fregant-los entre les mans es fan les tires soles. Amb altres varietats, has d'anar arrencant d'un extrem i estirant fins a l'altre.

Posarem aigua a bullir amb una mica de sal i hi tirarem els espaguetis que tardaran entre 10 i 12 minuts a coure's.

Treurem les cayennes de la paella i amb aquest oli posarem les tires de palets de mar i les tres cullerades de tomàquet. Ho remenarem un parell de minuts.

Finalment afegirem la tonyina trencada molt petitona i anirem barrejant tota la mescla.

En un plat posarem els espaguetis negres en un costat o a la base del plat i a l'altre costat o a sobre hi posarem la salsa en aquest cas tires de palets de crans que semblen espaguetis normals.


Què us sembla, això sí que és bueno, bonito i barato! Però sobretot Boooooooo

divendres, 25 de gener de 2013

FARCELLETS DE COL

En el meu cas, sovint trobo difícil com cuinar algunes verdures. Fa uns dies el pare del meu cunyat ens va portar una col blanca gegant, preciosa. Però és clar, amb només dos persones a casa doncs has de pensar diferents plats per combinar-la. Primer la vaig usar per a fer un caldet i acompanyar les altres verdures i després vaig trobar aquesta fantàstica recepta al blog de lacocinademicasa i vaig decidir adaptar-la als nostres gustos.

Us asseguro que per poc que us agradi la col amb aquesta recepta no podreu dir-ho. A més us afegeixo una mica d'informació nutricional de la col perquè us animeu a menjar-ne; és rica en vitamina A, C i potassi, a més té elements anticancerígens com són els carotenoides, la clorfil·la i els glucosinolats. No està malament no?

Ingredients per 4 persones:

  • 16 fulles de col per cap (depenen de la grandària de la col) La meitat és pel farciment i l'altre meitat seran els farcellets
  • Pastanaga ratllada
  • Mig carbassó
  • 150 gr de fideus d'arròs
  • 1 ceba
  • 2 dents d'all
  • Un got de salsa de tomàquet
  • Orenga
  • Tabasco
  • Formatge per gratinar
Elaboració:

En primer lloc bullirem les fulles de col que serán el farcell. Posarem una olla gran amb aigua lleugerament salada i les bullirem senceres durant un 5 minuts. Compte al treure-les que no es trenquin. Les posarem sobre paper de cuina perquè absorveixi l'aigua.

Posarem els fideus d'arròs en un plat i hi abocarem l'aigua calenta on hem bullit la col, així s'aniran estovant.

En una paella posarem l'all i la ceba i deixarem que es vagin fent, després afegirem la pastanaga ratllada i el carbassó tallat a tires molt fines. Ho afegirem a la paella i també hi afegirem la col que formarà part del farciment.

Ho salarem

Per altra banda prepararem salsa de tomàquet, amb tomàquets naturals o ja fregida. La posarem en una paella, hi afegirem orenga i unes gotes de tabasco. I farem una salseta de tomàquet amb un puntet picant.

Quan ja tenim el farciment cuit, el posarem dins les fulles senceres i l'enrotllarem.

Posarem els farcellets en una font per al forn, hi abocarem la salsa de tomàquet i hi espolvorejarem el formatge.

Posarem l'opció gratinar al forn, hi deixarem que formatge es torri lleugerament. 

I ja ho podrem servir!!!



dimecres, 23 de gener de 2013

MAGDALENES DE TARONJA

A vegades a la cuina, la falta d'algun ingredient et fa renovar una recepta i aquesta supera l'anterior. Doncs això és una mica el que em va passar. Si una cosa li encanta a mun germà són les magdalenes que faig. Així que aquest cop que he anat a veure la família vaig baixar amb un regal per a ell.

Resulta però que al matí que em vaig posar a fer-les em vaig adonar que en el tetrabick de la llet només n'hi havia un culet, així que em vaig reinventar i en lloc de llet líquida l'hi vaig posar dos cullerades de llet condensada.

I la veritat és que s'obtenen unes magdalenes molt més esponjoses que han tingut un èxit rotund a casa! Aquí us deixo la recepta:

Ingredients:

  • 2 ous grans
  • 160 gr de sucre
  • 2 cullerades de llet condensada
  • 190 cl d'oli
  • 210 gr de farina
  • 8gr de llevat 
  • Ratlladura de taronja
  • Polsim de sal
  • Gotes de xocolata
Elaboració

Barregem els ous i el sucre fins que blanquegi.

Afegirem l'oli mentre anem batent i després hi afegim també les dos cullerades de llet condensada.

Afegirem la farina, la sal, el llevat i la ratlladura de taronja.

Si veiem que ens queda molt espès hi podem afegir una mica de llet.

Ho deixarem reposar un parell d'hores a la nevera.

Preescalfarem el forn a 250ºC.


Col·locarem la massa en els motlles i hi posarem les gotes de xocolata per sobre.

Quan tinguem el forn a 250ºC hi posarem les magdalenes i en baixarem la temperatura a 210ºC durant uns 15 minuts.

Quin gran berenar eh? Us asseguro que són increíblement bones!

dilluns, 21 de gener de 2013

TORTELL DE SANT ANTONI

Ja sé que ja han passat alguns dies des de Sant Antoni (17 de gener) però és que no tenia ordinador així que fins avui no us puc passar la recepta, però ara ja la teniu aqui.

El tortell és un dolç típic de dies festius com Reis o Sant Antoni i també dels diumenges, especialment a casa meva és típic el tortell de nata que es basa en una massa semblant al brioix i que pot anar farcida de massapà, de crema, de nata... Tot i que el que jo us presento avui no té farciment i és que després de festes tornar a menjar fort és una mica carregós, així que vaig decidir fer només el brioix de manera que es pot menjar per postres o també per esmorzar sucat amb la llet, sobretot si dura uns quants dies i es resseca.

El Tortell de Sant Antoni es diferencia principalment del de reis, perquè no acostuma a portar fruita confitada, sinó fruits secs o si és de massapà, ni tan sols això ja que el propi massapà ja li dóna un gust especial. Això sí, tots i cada un d'ells s'espolvoreja amb sucre glaç.

Així que passo a donar-vos la recepta del Tortell en aquest cas de pinyons (fruit sec preferit del meu germà i que a sobre es diu Toni)

Ingredients:

Per a la massa mare:

  • 75 ml de llet 
  • 10 gr de llevat fresc o dos sobres de sec
  • 1 cullerada de sucre
  • 130 gr de farina de força
Segona massa
  • 60 ml de llet
  • 70 gr de mantega a temp. ambient
  • 2 ous mitjans
  • 10 gr de llevat
  • 2 taps anís
  • 450 farina de força
  • 120 gr de sucre
  • ratlladura de mitja llimona i de mitja taronja
  • 5 culleradeta de sal

  • 100 gr de pinyons
  • sucre glaç

Elaboració

Desfer el llevat en llet tèbia amb les mans i afegir el sucre i la farina. Amassem i en fem una bola que posarem en un bol amb aigua tèbia i s'espera a llevi, és a dir, esperarem a floti. Sembla impossible però en algun moment entre el minut 10 i el 20 en que ho has posat, acaba flotant.

En aquest moment començarem a treballar la segona massa. Desfarem el llevat a la llet i hi afegirem la farina tamissada, començarem a treballar la massa. 

Afegirem els ous, el sucre, les ratlladures, l'anís i ho amassarem.

Afegirem la massa mare i seguirem amassant.

Afegirem la mantgea i seguirem amassant.

Ho deixarem reposar fins que dobli el volum en un lloc sense corrents d'aire, crec que el millor lloc és el forn apagat. Jo ho deixo tota la nit.

L'endemà farem un donut,  la massa a les mans i amb els dits del mig estirarem fins a fer un forat a la massa. Aleshores podrem passar les mans pel forat i anirem donant forma al donat alhora que eixemplem el forat.

El pintarem amb ou i el col·locarem de nou al forn apagat durant unes dos hores o fins que dobli el volum.

Mentre posarem els pinyons en un bany amb anís que es vagin macerant

Passades les dos hores ho tornarem a pintar amb ou hi posarem els pinyons que com que han estat macerats amb anís se'n senganxaran perfectament.

Ho posarem al forn a 180º durant uns 20 minuts, o fins que els pinyons estiguin dauradets


 I aquest és el resultat. Que aprofiti!!!

dimarts, 15 de gener de 2013

TIRAMISÚ

Pocs postres són tan senzills de fer i tenen tant bon resultat. Qui em coneix pensarà que és estrany això que dic, ja que a mi no m'agrada gaire per no dir gens el tiramisú. Resulta que m'agraden tots els formatges (pràcticament) però no puc amb el mascarpone, no sé si és el gust o la textura que em recorda massa a la nata. Total que he provat varis tiramisús i no n'he trobat cap que m'agradi.

Tot i això, sempre el tenia en ment de fer algun dia ja que estava que a casa a agradaria, ja que som uns gran cafeters. Així que em vaig decidir a provar-ho i la veritat és que va triomfar tant que en menys d'un mes varen trobar 3 excuses diferents per demanar-me que el repetís.

Així que us deixo la recepta:

Ingredients per a 4 p:

  • 2 ous
  • 25 gr de sucre
  • 1 polsim de sal
  • 250 gr de formatge mascarpone
  • 35 cl de cafè expresso
  • 20 cl de Bailey's
  • 250 gr de melindros
  • cacau
Elaboració

En primer lloc separarem les clares dels rovells. Barrejarem els rovells amb el sucre fins a blanquejar la mescla.

Per altra banda muntarem les clares a punt de neu amb el polsim de sal.

En un altre bol batrem enèrgicament el mascarpone i l'incorporarem a la mescla de rovell i sucre.

A poc a poc i amb moviments envolvents incorporarem les clares. Finalment hi afegirem el Baileys.

Per un altre costat farem el cafè i el posarem en un plat pla. Hi anirem sucant els melindros.

En una font posarem una base amb els melindros i els cubrirem amb el mascarpone. Posarem una segona capa de melindros i la tornarem a cubrir amb el mascarpone allisant la superfície.

Deixarem la font tapada amb paper film unes hores al frigorífic i just abans de servir hi espolvorejarem el cacau per sobre.




Com veieu és molt senzill de preparar i a més no requereix ni forn!

*Aquest tiramisú el vaig fer fa cosa d'un mes per a una persona que ens va deixar el dissabte, així que el post va dedicat a ell i a la seva família.

diumenge, 13 de gener de 2013

RAP AMB VERDURETES

Com va la recuperació de les festes? Segur que molts ja ni us enrecordeu i altres potser ni tan sols vareu tenir intenció de fer una època de desintoxicació. Jo la veritat és que intento complir-ho però és clar, ara que si van sobrar torrons, ara que si encara ens queda pernil... total que per una cosa o una altra doncs sempre trobo excuses.

Però bé, ara us mostraré una recepta que està a l'altra costat de la balança. És un peix amb verduretes fet a la papillote, per tant, saníssim i prou bo, ja ho veureu.

Per als qui no conegueu la cocció a la papillote, aquesta és una forma molt sana de cuinar els aliments, ja que es couen amb la seva pròpia aigua i mantenen més nutrients i vitamines. Normalment s'hi couen aliments tous com peixos o verdures. El nom de la tècnica a casa ha entrat fa relativament poc, però la meva àvia ha utilitzat la tècnica tota la vida!

Ingredients per 4 pax

  • 4 cues de rap (podeu triar qualsevol peix, i recomano especialment el bacallà, els dels més saborosos)
  • 2 pebrots verds
  • 1 ceba gran
  • 2 tomàquets
  • oli
  • sal
  • pebre
  • julivert (aquest cop no en vaig afegir pq no en tenia)
Elaboració

Agafarem un paper de plata o un paper sulfuritzat i hi escamparem un raig d'oli.

Tallarem les verduretes a trossos relativament grans

Sobre el paper posarem les verdures, el rap i ho salpebrarem. Tancarem el paper creant una mena d'envàs i ho posarem al forn.

Ho deixarem a 175ºC durant 25 minuts.



I ja està cuinat! COMPTE al obrir el paper de plata ja que deixa anar el vapor molt calent.

Molt bon profit!!!

dimarts, 8 de gener de 2013

ALETES A L'ALLET

Tot i que durant aquestes festes no vaig posar cap entrada, no vol dir pas que no hagi fet "cuinetes", així que us deixo amb una entrada de aletes de pollastre macerades amb allet que van quedar ben bones. És un plat que soluciona bastant la papereta en dies de festa, ja que hi ha gent que després d'un gran àpat no sopa, o passa amb una fruita o un iogurt. Però sempre hi ha a qui se li desperta el cuc i unes aletes entren de meravella.

Així que en tenia algunes de preparades i així només cal fregir-les en un moment. Aquí us deixo la recepta:

Ingredients

  • 20 aletes de pollastre
  • 1 cabeça d'alls
  • 4 caienes
  • Sal
  • Pebre
  • Oli
Elaboració

En primer lloc desgranarem la cabeça d'alls i pelarem totes les dents i les aplastarem perquè treguin tot el seu aroma (si el sabor d'all no us agrada gaire els deixeu sense aplastar). És important deixar-los sencers ja que així no se'ns cremaran durant la cocció.

En un bol gran hi posarem les aletes de pollastres, els alls, les caienes, la sal i el pebre al gust. Hi tirarem un bon raig d'oli perquè aquest agafi tots els aromes  i ho barrejarem tot. Ho deixarem un mínim de dos hores macerant a la nevera.

En primer lloc escorrerem l'oli de la maceració i el posarem en una paella, n'hi afegirem una mica més, perquè la cocció és abundant en oli. I hi afegirem les aletes i les anirem girant d'una banda i l'altra perquè no se'ns cremin fins que estiguin ben dorades per les dos bandes.

I això és tot, així que com veieu un cop les tenim macerades, coure-les és un moment.

divendres, 4 de gener de 2013

"NEVADITOS"

Vaig estar preparant aquesta entrada per abans de festes, però de cop es va penjar l'ordinador i el temps just que tenia no em va permetre tornar-m'hi a posar i, és clar, amb totes les festes pel mig doncs, missió impossible. I com que les festes encara no s'han acabat doncs posaré aquesta recepta tot i que a aquestes alçades probablement ja n'estem ben tips de dolços.

Jo mai havia provat els nevaditos, però el Sebas em va dir que li agradaven molt i que una de la feina n'havia portat, així que li vaig dir que li demanés la recepta i que intentaria fer-ho.

Dit i fet, un cop vaig tenir la recepta m'hi vaig posar. La primera vegada que els vaig fer els vaig trobar sosos. La recepta no tenia sucre i em va extranyar, però vaig pensar que amb el sucre glaç de per sobre seria suficient, però no. Així que vaig afegir una mica de sucre a la recepta i els vaig fer de nou i voilà segons l'expert de casa PERFECTES.

Tot val a dir que els primers com que eren una mica aburridots per aprofitar-los els vaig banyar amb xocolata i com sempre van tenir una gran acceptació. Posteriorment em van dir que d'aquests se'n deien "MORENITOS". Doncs bé us posaré la recepta d'uns i dels altres i vosaltres decidiu quina us agrada més. Em sap greu, però no podré posar cap foto dels Morenitos, doncs no em pensava que en tragués cap profit.

Ingredients

  • 375 gr de llard de porc
  • 625 gr de farina normal
  • Mitja culleradeta de sal
  • 100 ml de vi blanc o conyac
  • Mitja pela de llimona ratllada
  • 2 cullerades soperes de sucre (si voleu fer morenitos no cal)
  • Sucre glaç (nevaditos)
  • Xocolata per fondre (morenitos)
Elaboració

Batem bé el vi (jo ho vaig fer amb vi) i el llard amb la batedora, quan tingui un aspecte pomada hi afegim la farina tamissada, la sal, el sucre en el cas dels nevaditos i la ratlladura de llimona.
Posem el forn a 180ºC només per la part inferior.

Estirem la massa que tingui mig cm d'alçada i la tallem amb un motlle rodó si volem fer els clàssics o amb diferents formes segons ens agradi.

Ho coem durant 20 minuts al forn i llavors encenem el grill i ho "gratinem" amb l'objectiu que ens quedin ben dorats.

Ho traiem del forn i els deixem refredar.

NEVADITOS: un cop freds espovoregem amb sucre glaç
MORENITOS: desfem xocolata amb un rajolí d'aigua al microones amb compte que no es cremi i hi banyem la massa i la deixem refredar.

Com veieu és ben senzill oi?