dimarts, 27 de març del 2012

RISOTTO DE CEPS

I avui una entrada molt especial, doncs el plat que us presento és el primer plat cuinat a la meva pròpia cuina, que això és algo que em fa moltíssima il·lusió!!!

És un plat molt simple de fer, però amb un punt a tenir en compte: com més frescos i bons siguin els ingredients millor serà el resultat. Ja sé que molts pensereu que això sempre és així, però en el cas dels bolets és especialment important. Aquí va la recepta:

Ingredients:

  • 500 gr d'arròs ( Arborio o  Carnaroli, jo normalment el faig amb producte de la terra: arròs bomba de le Terres de l'Ebre)
  • Ceps (Boletus edulis)
  • 1 Ceba
  • 1 litre de brou de verdures 
  • 1/2 litre d'aigua
  • 200 ml de vi blanc sec
  • All
  • Julivert
Elaboració:

En primer lloc triturarem una ceba i tallarem dos dents d'all en trossets molt petits.

En un cassó posem a bullir el brou i l'aigua. 

En una paella posarem un raig d'oli i hi dorarem la ceba i l'all

Quan tinguem la ceba transparent hi afegirem l'arròs i el rossejarem. Si els bolets han estat assecats, els afegirem juntament amb l'arròs. En canvi si els bolets són frescos els afegirem un cop l'arròs estigui enrossit,  posarem el julivert i seguidament un got de vi blanc sec.

Una vegada el vi s'hagi reduït, hi anirem afegint brou hi ho deixarem bullint durant uns 20 minuts, remenant constantment ja que així permetrem que el midó vagi sortint i l'arròs agafi la textura del risotto. Per aquest motiu els arrossos a utilitzar han de ser "gordos" i rics en midó. 

Quan l'arròs ja està fet, afegim el formatge parmesà i continuem mesclant una mica més, fins que el formatge s'hagi desfet.

Ara ja el podrem emplatar i menjar!!!!

Bon profit!

dimarts, 20 de març del 2012

EMPANADA

Avui partint d'una recepta de Las cosilla de islacris he decidit provar de fer la meva primera empanada. No és la típica empanada gallega perquè a casa meva hi ha un petit gran problema, a la meitat dels habitants no els hi agrada el pebrot, i a l'altra meitat ens encanta. Avui però, he decidit adaptar-me als gustos de la resta i n'he fet una variació. A veure què us sembla

Ingredients per al farcit:

  • 2 cebes mitjanes
  • 2 carbassons petits
  • 6 tomàquets
  • 2 pastanagues
  • 1 cull sal
  • 1 cull sucre
  • 1 cull pebre vermell dolç
  • 300 gr tonyina
Ingredients per a la massa:
  • 500 gr farina de força
  • 150 ml del líquid del farcit
  • 140 ml oli
  • 50 ml aigua
  • 1/2 sobre llevat
  • 1 cull sal
  • 1 cull pebre vermell dolç
  • 1 ou
Elaboració:

Escalfarem oli en una paella i hi posarem la pastanaga i la ceba a talls bastant grans. Quan la ceba comenci a ser transparent, hi afegirem els carbassons.
Triturarem els tomàquets i també els afegirem a la paella, juntament amb la sal, el sucre i el pebre vermell i deixarem que les verdures es vagin estovant. Quan ja pràcticament estiguin cuites i afegirem la tonyina amb una mica del seu oli.
Posarem tot el farciment en un colador i en recollirem tot el líquid restant.

En aquest punt ja podem començar a fer la massa.

En primer lloc posarem l'aigua, el líquid del farcit i el llevat en un recipient al microones durant 1-2 minuts (en compte que no vessi)

En un bol gran posarem l'oli, la farina, el pimentó, la sal i l'aigua i llevat i ho barrejarem tot, fins que tota la farina hagi quedat amalgamada dins la pròpia massa. 

Truc: Si la tonyina que em comprat és melva, una part de l'oli que posem per a fer la massa pot ser l'oli de la pròpia tonyina, ens hi donarà un altre sabor.

Deixarem la massa reposar durant una hora dins un drap de cuina net.

Passada la hora, dividirem la massa en 2 parts. Estirarem una de les parts entre dos fulls de paper de forn fins a tenir la forma del recipient on la volem col·locar, tenint en compte que ens en sobri una mica pels laterals per a poder-la segellar.

Farem el mateix amb l'altra meitat de la massa tot i que aquesta ha de ser 1 cm més petita per banda que l'anterior.

Posarem el farciment dins la primera capa i el taparem amb la segona, segellant bé els laterals.

Amb una forquilla punxarem la part superior de massa (perquè no s'infli) i la pintarem amb un ou batut.

Ja la podem posar al forn prèviament escalfat a 200ºC durant 25 minuts. I aquest n'és el resultat: 




dissabte, 17 de març del 2012

Gall del Penedès al txilindrón

Avui farem una barreja d'un ingredient molt català com seria el GALL DEL PENEDÈS i una salsa més de terres aragoneses i navarreses.

Ingredients:

  • 6 cuixes de Gall del Penedès
  • 1 pebrot vermell
  • 2 pebrots verds
  • 2 dents d'all
  • 1 ceba gran
  • 1 got de vi blanc
  • Oli, sal i pebre

Elaboració:
Prèviament a la cocció del plat en sí, escalivarem els pebrots i els tomàquets al forn i si teniu la sort de tenir un foc a terra o una barbacoa, doncs no hi haurà un lloc millor que aquest per escalivar, ja que aleshores les verdures ens agafem el gust del propi fum que li dóna aquell punt campestre que tan m'agrada.

Ara sí, per a l'elaboració del plat, en primer lloc marcarem les cuixes de pollastre. El Gall del Penedès es caracteritza per tenir una carn fibrosa i consistent, de manera que requerirà un marcatge una mica més llarg que si cuinem amb el pollastre broiler normal. 
Com podem comprovar la carn del Gall del Pendès també té un color més intens igual que el seu sabor.

Mentre, anirem tallant totes les verdures amb porcions força grans. 
Primer posarem els alls i la ceba fins que aquesta comenci a transparentar, tot seguit hi posarem els pebrots i seguidament els tomàquets i el got de vi. Deixarem que tots els sabors s'adaptin i es mesclin durant 5 minuts.
Llavors ja hi posarem els pollastre.
Ho deixarem a foc mig-baix perquè el pollastre es vagi fent i absorveixi els sabors de la salsa. Quan el pollastre estigui fet, ja ho podrem emplatar.



La presentació més clàssica o més original ja la deixo a les vostres mans!!!

dilluns, 12 de març del 2012

PASTÍS DE FORMATGE RÀPID

Avui us deixo un dels postres més ràpids i fàcils de fer i evidentment deliciós!

És un pastís de formatge que elaborar-lo costa exactament 5 minuts, la resta de la feina la fa el forn.

INGREDIENTS:



  • 1 tarrina de formatge fresc
  • 3 ous
  • 3 iogurts naturals (com més cremosos millor queda el postre)
  • 3 cullerades de farina
  • 10 cullerades de sucre
ELABORACIÓ:

Posem tots els ingredients en un bol i els barregem fins que quedi una massa ben homogènia.

Pre-escalfem el forn a 180ºC.

Aboquem la massa al motlle i ho posem al forn durant mitja hora a 180ºC. 


És un postre que combina molt bé amb fruits secs, a la fotografia els he posat només com a decoració, però es poden afegir al pastís ben triturats o bé un cop tenim el pastís en el motlle, llençar-los per sobre el pastís, de manera que es quedaran entre mig ensorrats i flotant, li dóna el punt rústic i decoratiu alhora.

S'ha de provar!!!!

diumenge, 11 de març del 2012

CREMA DE XAMPINYONS I PARMESÀ

Avui m'estreno amb una nova etiqueta i, per tant, un nou registre dins el món culinari: les CREMES.

A part de ser un plat, en general, SA, és un menjar per a tots els públics, amb això em refereixo que un nen petit pot menjar una crema igual que el que mengen els adults, que això és una cosa als petits sempre els hi fa gràcia, "menjar el mateix que els grans". Però també hem de tenir en compte que si tenim gent gran o malalts a casa  que s'ho han de menjar tot ben triturat, doncs també podran menjar el mateix plat i així no ens cal cuinar una plat per a cadascú, potser per això m'agraden tant les cremes.

Aquest cas, no és precisament una de les cremes més suaus, però fer-la més sana és tan simple com reduir-ne el formatge.

Ingredients:

  • 400 gr de xampinyons
  • 1 ceba gran o dues de petites
  • 1 dent d'all
  • 2 cullerades de Maizena
  • sal
  • pebre
  • 100 gr formatge parmesà ratllat

Elaboració:

En una cassola hi posem una base d'oli, l'all i la ceba, deixem la ceba escalfar una mica amb l'oli fins que comenci a canviar de color. Afegim els xampinyons. Deixem que es vagi fent durant uns 10 minuts.

Afegint un got d'aigua per a cada 150gr de xampinyons, hi afegim la sal i el pebre (segons el gust) i la Maizena. Deixem que bulli 10 minuts més.

Amb la batedora, triturem tots els ingredients i rectifiquem d'aigua o maizena segons la consistència de la crema, ja que sempre dependrà de la quantitat d'aigua dels xampinyons, si aquests són ben frecos tindran més aigua i, per tant, la crema serà més líquida.

Un cop triturat hi afegim més de la meitat del formatge, que es desfaci amb l'escalfor de la crema. 

La crema ja es pot emplatar, i el resultat és el següent:


dijous, 8 de març del 2012

MERENGUE MERENGUE

I un cop teniu la crema feta, què en fem de les clares que ens sobren????

Doncs molt fàcil uns merengues!

Ingredients:
  • Clares d'ou
  • Sucre (30 grams de sucre per cada clara si no ens agrada molt dolç, la recepta original en té 50 gr per clara d'ou)
Elaboració:

És una recepta ben simple així que apunteu:

Muntem les clares a punt de neu.

Un cop les tenim ben fortes hi anem afegint el sucre a poc a poc.

Ho posem en motlles i ho coem a 150ºC durant 45 minuts.


I ja està, oi que és simple de fer?


dilluns, 5 de març del 2012

CREMA DE PASTISSER

Aquí va la segona recepta, de moment seguirem amb els postres.

Aquesta és la recepta de la típica CREMA PASTELERA, que segurament ens servirà per a receptes futures.

Ingredients:
  • 500 ml de llet
  • 1 ou
  • 3 rovells
  • 75 gr de sucre
  • 50 gr de farina de blat
  • 25 gr de farina de moresc (panís o blat de moro)
  • Vainilla o canyella
Elaboració:

Es bullen 400 ml de llet juntament amb la beina de vainilla o amb la canyella segons es decideixi. Jo com que no sóc molt amant de la canyella, em decanto per una bona vainilla. Un cop arrencat el bull traiem les espècies i ho deixem atemperar.

Farem una barreja amb l'ou, els 3 rovells i el sucre.

Per altra banda tamissarem les farines i les afegirem a la barrejar dels ous i sucre. Ho remenarem tot fins que no quedi cap grumoll.
Finalment ho afegirem a la llet i ho courem a foc molt lent remenant constantment fins que es vagi espessin. Més o menys tarda uns 30 minuts. 

Té tota la pinta d'un bon all i oli, però en realitat és una bona crema amb gust de vainilla que us servirà per omplir pans de pessic, tarteletes de fruita, lioneses...i tot el qu ens poguem imaginar.

Segur que en trobeu de noves oi?

diumenge, 4 de març del 2012

PA DE PESSIC

Una de les meves grans aficions és la cuina. Amb els anys he anat introduïnt-me en tots els àmbits de la cuina, però tot va començar per unes postres, ja que els de casa els hi agraden molt els dolços, però no en teniem costum de fer.

Així va ser com em vaig atrevir a fer el meu primer postre que és el que avui us descriuré. Va ser un simple PA DE PESSIC, d'una recepta que hi havia per casa. Aquí us la deixo:

Ingredients:
  • 1 iogurt de llimona
  • 1/2 mesura de iogurt d'oli
  • 2 mesures de iogurt de sucre
  • 3 mesures de iogurt de farina
  • 4 ous 
  • 1 sobre de llevat


Elaboració:
En primer lloc barrejarem el sucre amb els rovells fins que quedi una massa blanquinosa i espumosa.

Afegirem la mitja mesura d'oli i la farina tamissada i el llevat

Per altra banda montarem les clares a punt de neu i quan ja les tinguem ho barrejarem tot.

Ho courem al forn pre escalfat a 180ºC durant 35-40 minuts. I ja està!!!! Així de senzill.


Avui no en tinc cap foto, però tan aviat faci un pa de pessic penjaré una foto de com queda. Aquest és un postre senzill que ens servirà de base per molts altres postres més elaborats.

A part de la cuina una de les meves altres aficions és la lectura i la cuina té petites estones d'espera que et permeten compaginar les dos aficions alhora. Així que mentre m'esperava per tal que pugés el pa de pessic tenia entre mans un llibre: "The clan of the cave bear". El llibre va d'una nena Homo sapiens que perd a tota la família i és adoptada per un clan Neardenthal. Té grans descripcions i com que és en anglès tardaré en acabar-lo però sense dubte és un llibre molt recomenable!